16 Mart 2010 Salı

Asya Sineması

Uzun zamandır bu konuda yazmak istiyordum ancak yeteri kadar film izlemediğimi düşündüğümden erteliyordum. Bu kararımı bozmama sebep dün izlediğim Oldboy oldu. 2004 yılında Cannes'da Grand Prix ödülünü kazanmış Güney Kore filmi. Film Japon manga Oldboy'dan uyarlanıp sinemaya çekilmiş. Filmde Oh Dae-Su yağmurlu bir gecede kaçırılıyor ve 15 yıl boyunca bir odada esir tutulduktan sonra hipnotize edilip bir binanın çatısına bırakılmasını ve Oh Dae-Su'nun bunu yapanları aramasını konu alıyor. Filmi hâla izlememiş olanlar için daha fazla anlatmayayım. Imdb top 250'de 114. sırada ve 8.3 almış. ( http://www.imdb.com/title/tt0364569/ )

Suchwiin Bulmyeong (Adress Unknown), Amerikan ordusunun üs kurduğu Güney Kore'nin bir kasabasında geçiyor film. Filmdeki karakterlerin hepsinin bi arızalı durumu var. Yanlış mekan, yanlış insan teması üzerinde geçen bir film diyebilirim. Requiem for a Dream tarzı sarsıcı, hayatın kötü yanlarına bakan Kim Ki-Duk imzalı filmi izlemenizi öneriyorum. İmdb'de 7.4 almış. ( http://www.imdb.com/title/tt0284815/ )

Bu sene Oscar'larda en iyi yabancı film ödülünü Arjantin'den El Secreto de Sus Ojos almıştı. Bu ödülün 2008 sahibi ise Okuribito (Depertures) olmuştu. Ülkemizde de Son Veda adıyla vizyona girmişti. Filmde Diego Kobayashi çello çaldığı orkestranın dağılmasından sonra eşiyle beraber doğduğu kasabasına geri döner ve orada iş aramaya başlar. Başka bir işte çalışacak deneyimi olmadığından deneyim aramayan "Gidişler" ismindeki bir işe seyahat acentası olarak başvurur. Bundan sonrasını yine filmi izlemeyenler için anlatmıyorum. Bu filmin harika bir soundtrack albümü vardır. Bugün yine bunlardan birini dinlerken kedim yanıma geldi ve şarkıya dikkat kesildi. Şarkıyı tekrara aldım ve yaklaşık yarım saattir pür dikkat dinliyor. Acayip dikkatini çekti. Filmin soundtrack albümünü şuradan indirebilirsiniz. Imdb'de 8.2 almış. ( http://www.imdb.com/title/tt1069238/ )

Bu da Carlos'un dikkatini çeken, soundtrack albümündeki şarkı;



Red Cliff 1 ve 2'yi ortak ele almak lazım. Zaten bir yıl arayla iki film de vizyona girdi. Film MS 208 yılında Çin'de Üç Krallık döneminin başlamasına sebep olan ve 1 milyon civarında askerin katıldığı söylenen ve Üç Krallık döneminde meydana gelen en kanlı savaş olarak bilinen Red Cliff Savaşı'nı anlatıyor. Her iki filmde de gerçekten harika savaş sahneleri, müthiş savaş stratejileri var. Filmin yönetmeni John Woo'nun daha önce Face/Off ve Paycheck filmlerini izlemiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki bu iki film John Woo'nun başyapıtı olabilecek kalibrede filmler. Filmin prodüksiyon ekibine Çin, Güney Kore, Tayvan ve Japonya'dan şirketler katılmış ve film ortak bir prodüksiyon olarak sinema tarihinde yerini almış. Ayrıca film 80 milyon dolarlık bütçesiyle Asya film tarihinin en yüksek bütçeli filmi olmuş. İlk film Imdb'de 7.3 ( http://www.imdb.com/title/tt0425637/ ), ikinci film de 7.4 ( http://www.imdb.com/title/tt1326972/ ) almış. Şimdilik Asya sinemasından izlediklerim ve aktarabileceklerim bu kadar. Bundan sonra sırada Keulraesik, Taegukgi Hwinalrimyeo, Yeopgijeogin Geunyeo izlenecek. Onları da izledikten sonra yorumlarım...

1 yorum:

biggins dedi ki...

oldboy dedin mi akan sular durur.. filmi 1 yıldan fazla bir zaman önce izlemiştim. orjinal dvd sini ise 3 ay önce ancak bulabildim ve aldım.. senaryo, oyunculuk, çekim ve süpriz son herşeşiyle 10 numara..